Pizza a'la Sobotka

Drożdże 7-8 g (rozczyn z 1/2 łyżeczka cukru i odrobina cieplej wody) - 10 minut do wyrośnięcia 
Mąka pszenna typ 00 400g
Piwo Komes ciemne 250 ml
Sól 1/2 łyżki 
Oliwa 6 łyżek 

+koniecznie kamień do pizzy (W Duce są spoko)
+mąka typ 00 dużo zmienia przy pracy z ciastem

Wymieszać (końcówkami do drożdżowego ok. 5 minut), u nas na noc do lodówki, wyciągnąć ok. 5 godzin przed przygotowaniem, po tym czasie podzielić, na trzy kulki (wychodzą trzy dosyć małe pizzę) - oczywiście można robić od razu po wymieszaniu i wyrośnięciu 2 godziny.

Kulek się nie wgniata „do ziemi” tylko zawija jakby do środka cały czas utrzymując formę bułeczki - lekko odciągasz do zewnątrz i delikatnie wciskasz pod spód i tak kilka minut. Chodzi o to żeby nie zgniatać pęcherzyków powietrza. Później pod ściereczkę na pół godziny.